
14 Ekim 2021 10:19
Okul yönetimi ve öğretmenler; bedensel ve hafif düzey zihinsel engelli, otizm ve down sendromlu öğrencileriyle sıfır atığa yönelik projeler geliştiriyor.
"Özel" öğrenciler, çevre dostu çalışmalarıyla örnek oluyor
Konaklama ve seyahat hizmetleri, yiyecek ve içecek hizmetleri ile matbaa atölyesi alanlarına sahip okul, el sanatları teknolojisi ve tarım alanında yürüttüğü çalışmalarla sıfır atıkta ön plana çıkıyor.
Çay posası saksıya dönüşüyor
Okulun sıfır atık kapsamında birçok çalışması bulunuyor. Son yapılan "Çay posanı getir 5'lik saksını götür" kampanyası ise çok ilgi gördü.
Çay posası, kahverengi atıklardan olduğu için kompost makinesinde verimli şekilde değerlendiriliyor. Ayrıca velilerden çöpe atacakları plastik kutuları okula getirmeleri isteniyor. Bu plastikler farklı materyallerle süslenip kalemlik, saksı gibi eşyalara dönüştürerek yeniden kullanıma sunuluyor. Böylece atık yeniden kullanılabilecek bir ürün olarak değerlendiriliyor.
Koyun yünüyle toprağın verimi artıyor
Öğretmen ve öğrenciler, okulun tarım atölyesi sayesinde okuldaki kompost makineleriyle topraklarını kendileri üretiyor.
Okulun Tarım Atölyesi Öğretmeni Selda İlgar Bayram "Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, okulumuzu ziyaretinde görüp beğenmişti. Bakanımız tarafından bu proje daha da yaygınlaştırıldı. Bu makinede mutfaktan çıkan asitsiz gıda atıkları, mantar üretiminden sonra çıkan kompost toprak atığı, bahçemizden çıkan çim gibi yeşil atıklar, çay posası, yumurta kabuğu gibi atıklarla toprağımızı değerlendiriyoruz. Ürettiğimiz toprak tarım alanımız için oldukça verimli oluyor." değerlendirmesini yaptı.
Sıfır atık alanında farklı çalışmaları da değerlendirdiklerini aktaran Bayram, şunları anlattı: "Koyun yününün toprağın verimini artırmasıyla ilgili Ar-Ge çalışması devam eden bir projeyi de kompost makinemizde denemek istedik. Komposttaki karışıma bir miktarda koyun yünü ilave ettik ve güzel bir sonuç aldık. Koyun yünündeki organik maddelerin çokluğu ve su tutma kapasitesinin diğer materyallere göre 3,5 kat daha fazla olması nedeniyle bitkiler daha az su istiyor. Bu sayede su tasarrufu sağlanmasını da amaçlıyoruz. Toprağımızda koyun yününü de kullanmaya devam edeceğiz."
Okulda öğrencilerin geri dönüşüm hakkında öğrendikleriyle ailelerine ve çevrelerine örnek olduğunu dile getiren Bayram, "Çocuklar tarım alanında bitki ve toprakla çalışarak rehabilite oluyor. Velilerimizden de olumlu geri dönüşler alıyoruz." dedi.
Öğrenci velileri de çocuklarının ince motor becerilerini geliştirdiği için uygulamadan memnun.
Güncel Haberler
BAKAN TEKİN, TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ İZLEME-DEĞERLENDİRME VE MESLEKİ GELİŞİM ÇALIŞTAYI'NI ZİYARET ETTİ
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Bakırköy Anadolu İmam Hatip Lisesinde düzenlenen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme - [...]
10 Mayıs 2025 15:46
BAKAN TEKİN, İSTANBUL'DA KİTAP OKUMA YARIŞMASININ ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen 19. Geleneksel Kitap Okuma Yarışması Ödül [...]
10 Mayıs 2025 14:57
BAKAN TEKİN, ÖĞRENCİLERLE BİSİKLET ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU, ÖĞRETMENLERLE BİR ARAYA GELDİ
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul programı kapsamında Atatürk İlkokulunu ziyaret ederek öğrenci ve öğretmenlerle bir [...]
09 Mayıs 2025 13:19
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ: TEMEL UNSURLAR, POLİTİKALAR VE REFORMLAR ÜZERİNE KAPSAMLI BİR BAKIŞ
Millî Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan "Türk Eğitim Sistemi: Temel Unsurlar, Politikalar [...]
10 Mayıs 2025 10:02