KANADA SENATOSU BAŞKANI FUREY'DEN TÜRKİYE'NİN EĞİTİM ALANINDA ATTIĞI ADIMLARA ÖVGÜ  
KANADA SENATOSU BAŞKANI FUREY'DEN TÜRKİYE'NİN EĞİTİM ALANINDA ATTIĞI ADIMLARA ÖVGÜ

KANADA SENATOSU BAŞKANI FUREY'DEN TÜRKİYE'NİN EĞİTİM ALANINDA ATTIĞI ADIMLARA ÖVGÜ

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kanada Senatosu Başkanı George J. Furey ve beraberindeki heyeti kabul etti. İki ülke arasındaki eğitim konularının ele alındığı görüşmede Furey, Türkiye'nin eğitimde fırsat eşitliği, mesleki eğitim ve öğretmenlerin mesleki gelişimi alanında hayata geçirdiği çalışmaları etkileyici bulduğunu kaydederek yapılanların takdire şayan olduğunu belirtti.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Kanada Senatosu Başkanı George J. Furey arasında gerçekleşen görüşmede, iki ülke arasındaki eğitim konuları ele alındı.
 
Son dönemde Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığının attığı başarılı adımların birçok ülke tarafından yakından izlendiğini kaydeden Bakan Özer, eğitim sistemini daha ileri taşımak için üç ana tema tespit edildiğini ifade ederek şöyle konuştu: "Bunların ilki eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmektir. İlk olarak okul öncesi eğitimde bir seferberlik başlatarak sadece bir yılda okul öncesi eğitimde okullaşma oranını yüzde 78'den yüzde 93'e çıkarttık. Okullarımızın tamamını kütüphanelerle donattık. Kütüphanelerdeki kitap sayısını 28 milyondan 80 milyona çıkarttık. Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesi'yle on bin okulun eğitim ortamlarını zenginleştirdik. Binden fazla okulumuzu çevre dostu okul haline getirdik. Ülkemiz eğitimde fırsat eşitliğini artırmak için tüm ders kitaplarını son yirmi yıldır ücretsiz olarak dağıtmaktadır. Bu sene buna bir ilave yaparak eğitimle ilgili tüm yardımcı materyalleri de ücretsiz olarak tüm öğrencilerimize ulaştırdık."
 
Aile eğitimi için yürütülen projelerden de söz eden Özer, öte yandan halk eğitim merkezlerinde verilen kurslarla her ay 1 milyon kişiye ulaşıldığını, yetişkinlerin istediği eğitimi istedikleri lokasyonda alabilmelerine imkân tanıyan bir kapasiteye erişildiğini vurguladı. 
 
İkinci önceliğin öğretmenlerin mesleki gelişimi olarak belirlendiğinin altını çizen Bakan Mahmut Özer, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenliğin bir kariyer mesleği olarak tanımlandığını aynı zamanda öğretmenlerin mesleki gelişim eğitimleri için okul temelli çok kapsamlı programların hayata geçirildiğini anlattı. 
 
Yürütülen çalışmaların ana odağına alınan üçüncü konu başlığını mesleki eğitimin güçlendirilmesi olarak tanımlayan Özer, yeni yaklaşımda mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile birlikte Almanya'daki duale mesleki eğitimin karşılığı olan mesleki eğitim merkezlerinin yer aldığını, bu alanda yapılan yasal düzenleme sonrasında 160 bin olan çırak, kalfa sayısının kısa sürede 780 bine çıkarıldığını söyledi. 
 
Bakan Özer, bu kapsamda Türkiye'nin eğitimde elde ettiği deneyimleri paylaşmaktan mutluluk duyacağını belirtti. 
 
Furey: Fırsat eşitliği ve eğitimin modernleştirilmesi konularında yaptıklarınız gerçekten takdire şayan
Kanada Senatosu Başkanı Furey ise "Fırsat eşitliği ve eğitimin modernleştirilmesi konularında yaptıklarınız gerçekten takdire şayan. Eski bir öğretmen ve idareci olarak mesleki gelişimin ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyorum. Öğretmenler için eğitim süresini 44 saatten 192 saate çıkarmış olmanız gerçekten çok etkileyici." ifadelerini kullandı.
 
Kısa süre içinde yaptığı bu kadar önemli çalışma için Bakan Özer'i takdir ettiğini ifade eden Furey, "Özellikle üç temel gelişim alanında bugün burada söylediğiniz bazı şeyleri derinlemesine öğrenmek ve kendi eğitim sistemimiz içinde görmeyi isterim." dedi. 
 
Türkiye'nin sadece bir yıl içinde 160 bin çırak ve kalfadan 780 bin çırak ve kalfa sayısına ulaşmasının etkileyici bir başarı olduğunun altını çizen Furey, "Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Kanada'nın da bazı bölgelerinde zanaatkâr eksikliği var. Bu durum okulumuz ya da öğretmenimiz olmadığından değil, bu konuyu yeterince gündeme getirmememizden kaynaklanıyor. Yeterince zanaatkâr olmaması ekonomiler için sorun oluşturabiliyor.
 
Benim bölgemde eğitim müfredatının günümüz şartlarına uygun olmaması nedeniyle sorunlar yaşayabiliyoruz. Öğrenciler daha çok iş başında öğrenmeyi seviyor." tespitini dile getirdi.
 
Furey, eğitim alanında iş birliğinin artırılması için hem kendi ekibi hem de Kanada Büyükelçiliğinin Millî Eğitim Bakanlığı ile sürekli iletişimde olacağını vurguladı. 
 
Görüşmeye Bakan Yardımcısı Petek Aşkar, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Ünsal, Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Jamal Khokhar ve Kanada Parlamentolar Arası İlişkiler Müdürü Kevinn Pittman da katıldı.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.