BAKAN ÖZER, MACARİSTAN DIŞİŞLERİ VE DIŞ TİCARET BAKANI SZİJJARTO İLE EĞİTİM ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI İMZALADI  
BAKAN ÖZER, MACARİSTAN DIŞİŞLERİ VE DIŞ TİCARET BAKANI SZİJJARTO İLE EĞİTİM ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI İMZALADI

BAKAN ÖZER, MACARİSTAN DIŞİŞLERİ VE DIŞ TİCARET BAKANI SZİJJARTO İLE EĞİTİM ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI İMZALADI

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Macaristan'a yaptığı resmî ziyaretin ikinci gününde Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bir görüşme yaptı. İki ülkenin eğitim alanındaki iş birliğinin ele alındığı toplantıda Bakan Szijjarto, Türkiye'nin eğitimde de çok ileri bir ülke olduğunu ve bu alandaki ilişkileri daha da artırmaktan mutluluk duyacaklarını söyledi.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile heyetler arası bir görüşme gerçekleştirdi.
 
Bakan Özer, Budapeşte ziyaretinde Bakan Szijjarto ile bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek 2024 yılında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 100. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenecek karşılıklı etkinliklerin halkları daha da yakınlaştıracağına inandığını kaydetti.
 
Özellikle son yıllarda Türk öğrencilerin yükseköğretim alanında Macaristan'ı yoğun şekilde tercih ettiğini belirten Özer, bu durumun Macaristan ile eğitim ilişkilerinin daha ileri noktaya taşınmasına katkı sağlayacağını kaydetti.
 
İki ülke arasındaki ilişkilerin mesleki eğitim ve lise düzeyinde yaygınlaştırılmasının önemine de değinen Özer, Türkiye'nin son yıllarda mesleki eğitim alanında çok önemli adımlar attığını belirterek bu durumun OECD'nin de dikkatini çektiğini, 1 Aralık'ta İstanbul'da Mesleki Eğitim Zirvesi gerçekleştirildiğini ifade etti.
 
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto da eğitimin iki ülke arasındaki çok önemli bir yeri olduğunu ifade ederek yükseköğretimdeki iş birliğinin ortaöğretime yayılmasını, Türkiye ile özellikle mesleki eğitim alanında işbirliği yapmak istediklerini söyledi.
 
Szijjarto, burs programına için devam eden başvuruların geçen yılki gibi yüksek olması durumunda yararlanan öğrenci sayısını artırmaya hazır olduklarını belirtti. Macaristan'dan da Türkiye'ye öğrenci göndermek istediklerini söyleyen Szijjarto, "Macaristan'da mesleki eğitimi güçlendirmek için çok çalışıyoruz. Biliyoruz ki meslek liselerinde öğrenme, iş gücü için en az üniversite kadar önemli. Bu nedenle Türkiye'yle mesleki eğitimde iş birliği konusuyla özellikle ilgileniyoruz." dedi.
 
Bakan Özer, Bakan Szijjarto'ya "Mesleki eğitimde de ülkenize her türlü desteği vermeye hazırız." diye yanıt verdi.
 
Özellikle son bir yıllık dönemde mesleki eğitimde önemli ilerlemeler kaydedildiğinin altını çizen Özer, mesleki eğitim merkezlerindeki çırak ve kalfa sayısının bir yılda 159 binden 1 milyon 200 bine çıkarıldığını belirtti.
 
Özer, bu sayının önemini vurgulamak için OECD Eğitim Bakanları Toplantısı'nda Fransız Eğitim Bakanın, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un mesleki eğitimle ilgili en büyük projesinin mesleki eğitime katılan kişi sayısını 300 binden 1 milyona çıkarmak isteği olduğunu ancak sayının 800 binde kaldığını söyledi.
 
Özer, 19 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmeniyle Türkiye'nin devasa bir eğitim sistemine sahip olduğunun altını çizerek "Öğretmen eğitimden mesleki eğitme, okul öncesinden eğitimde dijitalleşmeye kadar çok fazla alanda tecrübe birikimimiz var. Macaristan gibi ülkelerle bu deneyimi paylaşmaktan mutluluk duyarız." dedi.
 
Türkiye'nin her alanda takip ettikleri bir ülke olduğunu belirten Macar Bakan Szijjarto da, "Türkiye eğitimde de çok ileri bir ülke. Sizinle ilişkilerimizi daha da artırmaktan mutluluk duyarız." dedi.
 
Özer, 9 Şubat'ta okul öncesi eğitim ile ilgili bir zirve düzenleyeceklerini belirterek Macaristan'ın bu zirveye davet etti.
 
Görüşmenin ardından iki Bakan, Stipendium Hungaricum Burs Programı'nın 2023-2025 yılları arasında uygulanmasına yönelik hazırlanan mutabakat zaptını imzaladı.
 
Her iki Bakan daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Milli Eğitim Bakanı Özer, ülkeler arasında en kalıcı iş birliklerinin eğitim alanında yapılan iş birlikleri olduğuna işaret ederek şunları söyledi: 
 
Milli Eğitim Bakanlığı olarak Türkiye'de son yirmi yılda çok ciddi dönüşümler gerçekleştirdik. Artık Türkiye Cumhuriyeti Devleti özellikle eğitim alanında uluslararası gündemi açık olarak dinleyen bir ülke değil, diğer ülkelere örneklikler sunan, kapasite sahibi olan bir ülke konumundadır. Dolayısıyla eğitimde bu uluslararası iş birliklerini güçlendirdikçe bu deneyimleri diğer ülkelerle paylaşabilme kapasitemizi güçlendireceğiz. Bunun uzun vadede tüm dünyada barışın tesis edilmesi anlamında insanların birbirleriyle bağlantılarını güçlendireceğine inanıyorum. Türkiye artık bu deneyimleri uluslararası eğitim camiasıyla yarışmayla ilgili çok önemli bir toplantıya göstermeye başladı. 1 Aralık 2022 tarihinde OECD Mesleki Eğitim Zirvesi'ni İstanbul'da gerçekleştirdik. Aslında bu zirve artık mesleki eğitim alanında da Türkiye'nin; deneyimlerini, OECD ülkeleriyle, gelişmiş ülkelere aktarma potansiyelini gösteriyor.  9 Şubat'ta yine Türkiye okul öncesi eğitimle ilgili eğitim bakanlarının katılacağı çok önemli bir uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapacak."
 
Macaristan'ın ilgili bakanlarını, eğitimden sorumlu bakanını ve delegasyonu da bu etkinliğe davet ettiklerini belirten Özer, "İnşallah birlikte bu anlamda da yeni açılımlara imza atacağız. Sonuç olarak Türkiye artık kendi iç meseleleriyle gündemini meşgul eden bir ülke değil; her anlamda problemlerini çözmüş ve yeni yüzyılda çok daha güçlü bir şekilde hem bölgesinde hem de dünyada barışın sağlanmasındaki ana aktörler olarak kendi yerini sağlamlaştırma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Onun için eğitimdeki uluslararası çalışmalar da bu sürece önemli katkılar sağlayacak diye düşünüyorum." diye konuştu.
 
Bakan Özer, Szijjarto'nun Stockholm'de terör örgütü PKK/YPG destekçilerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan provokasyonlarına yönelik "Stockholm'de olanlar kabul edilemez, buna karşı en kararlı bir şekilde tutum sergilenmeli." sözlerine ilişkin "Sayın Bakan'ın, Sayın Cumhurbaşkanı'mızla ilgili İsveç'te gerçekleşen adi eyleme karşı göstermiş olduğu hassasiyet için teşekkür ediyorum." dedi.
 
Özer, bu duygudaşlık ve birbirine destek vermenin eğitimdeki iş birliğinde de çok büyük yol alınmasına vesile olacağını belirtti.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.