BAKAN ÖZER, HAYAT BOYU ÖĞRENME HAFTASI ETKİNLİKLERİ AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI  
BAKAN ÖZER, HAYAT BOYU ÖĞRENME HAFTASI ETKİNLİKLERİ AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

BAKAN ÖZER, HAYAT BOYU ÖĞRENME HAFTASI ETKİNLİKLERİ AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

Hayat boyu öğrenme kültürünün geliştirilmesi, tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla bu yıl ikinci kez kutlanan Hayat Boyu Öğrenme Haftası, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katıldığı açılış töreniyle başladı.

Hayat Boyu Öğrenme Haftası açılış töreni, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katılımıyla Ankara'da Türk Tarih Müzesi ve Parkı'nda yapıldı.
 
Konuşmasına Hayat Boyu Öğrenme Haftası'nı kutlayarak başlayan Bakan Özer, ülkelerin en değerli sermayesi olan beşeri sermayeyi daha nitelikli hâle getirebilmek için en önemli unsurun eğitim olduğunu ifade etti. Bakan Özer, Millî Eğitim Bakanlığı olarak sadece eğitim çağındaki nüfusun değil, aynı zamanda eğitim çağı dışındaki tüm vatandaşların eğitime erişimini artırdıklarını belirtti. 
 
Özer; talep ettikleri eğitim, kurs ve etkinlikleri düzenleyerek tüm vatandaşları hayat boyu öğreniciler olma yönünde teşvik ettiklerini dile getirdi. Son 19 yılda eğitim alanında önemli gelişmeler sağlandığını belirten Özer, bir taraftan okul öncesinden yükseköğretime okullaşma oranlarının artırıldığını, bir yandan da eğitimin önündeki katsayı, kılık kıyafet gibi engellerin kaldırıldığını söyledi.
 
Ankara, İstanbul ve İzmir'de engelli bireylere hizmet verecek halk eğitimi merkezleri kurulacak
Engelli bireylerin de eğitime erişiminin önündeki engellerin kaldırıldığını belirten Özer; kaynaştırma bütünleştirme yoluyla, özel eğitim uygulama okullarıyla, meslek okullarıyla, eğer süren hastalığı varsa evinde, hastanedeyse bulunduğu yerde, her yerde Millî Eğitim Bakanlığının tüm imkânlarıyla vatandaşlarının yanında olduğunu ifade etti ve 453 bin engelli bireyin bu imkânlardan faydalandığını söyledi. Engelli bireylere yönelik önemli bir gelişmeyi de açılış programı vesilesiyle paylaşan Bakan Özer, "Uzun zamandan beri istediğimiz bir şey vardı. 18 yaş üstü engelli kardeşlerimizin devam edebilecekleri bir eğitim mekanizması yoktu. Nasıl yardımcı olabiliriz diye Bakanlık olarak çaba sarf ediyorduk. Ve inşallah 2 hafta içerisinde tüm süreç tamamlanmış olacak. İstanbul, Ankara ve İzmir'de ilkini yapmak üzere sadece engelli vatandaşlarımıza hizmet veren halk eğitimi merkezlerini kurmuş olacağız. Ve engelli vatandaşlarımızın kendilerinin, ebeveynlerinin erişimlerini de ücretsiz bir şekilde sağlamış olacağız. Yani Bakanlık olarak biz okul öncesi yaştaki çocuktan yetişkine kadar tüm yaş spektrumundaki vatandaşlarımızın her daim yanında olacağız, her daim eğitim imkânlarını, seçeneklerini arttırmak için büyük çaba sarf edeceğiz." dedi.
 
Özer, eğitimine bir şekilde ara veren çok sayıda vatandaşın açık öğretim okullarıyla ortaokulu, liseyi bitirebildiğini ve eğitimlerine devam edebilme imkânına sahip olduklarını belirtti. Ve yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde "Nerede Kalmıştık" adlı bir proje başlatıldığını ifade eden Bakan Özer, "Bir vesileyle eğitimlerine ara vermiş olan kadınlarımızın tekrar eğitime tutunabilmeleri ve bir şekilde istihdam hayatına katılabilmeleriyle ilgili projeyi başlatmıştık. On binlerce kadınımızın bu projeden yararlandığını ve sisteme girip eğitimlerini tamamladıklarını görmekten de ayrıca büyük mutluluk duyuyorum." dedi.
  
Eğitim çağı nüfusu dışındaki vatandaşların Türkiye'nin her noktasında var olan halk eğitimi merkezleri ile istedikleri eğitimleri alabildiğini belirten Özer, "Şu anda tüm Türkiye'de 998 halk eğitimi merkezimiz, vatandaşımızın taleplerini alarak yerinde, beklemeden ayaklarına giderek hangi kursları istiyorlarsa o kursları halk eğitim merkezleri üzerinden vatandaşlarımıza sunma gayreti içindeler." dedi. Özer, şunları söyledi: 
 
"Halk eğitimi merkezleri üzerinden vatandaşlarımıza sunulan kurslardan yararlanan kursiyer sayısı, yaklaşık 5 milyondu. 2022 yılında hedefimizi her ay 1 milyon vatandaşa ulaşmak olarak koyduk çünkü biliyoruz ki bu kurslar,  aslında sadece vatandaşlarımızın kendilerini konforlu bir yaşam elde etmeleri anlamında desteklemiyor. Aynı zamanda istihdamı, kadın istihdamını da olumlu şekilde destekliyor ve diğer taraftan ebeveynlerin eğitim seviyelerini arttırdığımız zaman biz biliyoruz ki okullardaki çocuklarımızın akademik başarıları da dolaylı olarak artıyor. Yani çok boyutlu pozitif faydası olan merkezlerimizi çok daha kapsamlı bir şekilde vatandaşımızın hizmetine sunmak istedik ve 2021 yılında yaklaşık 5 milyon vatandaşımıza kurs hizmeti sunarken 2022 yılı tamamlanmadan 5 milyon 225 bin vatandaşımızı bu hizmetlerden yararlandırdık. En güzel tarafı da bu kurslardan yararlanan kursiyerlerin yüzde 70'i kadınlarımızdan oluşuyor. İnşallah, yılın sonuna kadar bizim hedefimiz, 10 milyon ama ben inanıyorum ki Sayın Genel Müdürümüz, Bakan Yardımcımız bunu 12 milyona çok rahat bir şekilde eriştirecekler. Vatandaşlarımızın her daim hizmetinde olacağız."
 
Bakan Özer'den 5 yeni olgunlaşma enstitüsü müjdesi
Türkiye'nin 24 noktasında olgunlaşma enstitüleriyle geçmişten günümüze tarihî dokuyu, kültürü taşımak ve inovatif yaklaşımlarla güncelin içine dâhil etmek için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Özer, "Olgunlaşma enstitülerimizde Osmanlıdan, Selçukludan gelen geleneksel üretim, sanat, kültürle ilgili müktesebatı günümüze taşımada çok büyük işler görüyor. Özellikle olgunlaşma enstitüleriyle ilgili projeleri Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar 24 olan olgunlaşma enstitüsünü de genel müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmalar neticesinde 29'a çıkarıyoruz. Bugün itibarıyla Edirne, Balıkesir, Kastamonu, Zonguldak ve Siirt illerimize de birer olgunlaşma enstitüsü kuruyoruz." dedi.
 
"Hayalim koşabilmekti, başardım."
Açılış töreninde konuşan kursiyer Eda Dilşat Çelik ise serebral palsi hastası genç bir birey olduğunu, lise eğitimini tamamladıktan sonra bir yıl boyunca evde vakit geçirdiğini anlattı. Sosyalleşemediği için mutsuz olduğunu dile getiren Çelik, Altındağ Halk Eğitimi Merkezinin kendisine ulaştığı tarihin hayatının dönüm noktası olduğunu söyledi. Çelik, "Tuğba Gönenç Hoca'mın açmış olduğu tenis kursuna başladım. İlk başladığımda bacaklarımda cihazlarla dengede kalabiliyor, iki kişinin yardımıyla hareket edebiliyordum. İlk önce bacaklarımdaki aletleri çıkardık. Kaslarımı kuvvetlendirdiler. Daha sonra zorlu bir antrenman sürecine girdik. Aylarca bıkmadan, usanmadan çalıştık. Hocalarım yapabileceğime inanıyorlardı. Aletsiz yürümeye başladım. Buraya kadar çok büyük bir başarı hikâyesi gibi gelebilir. Benim hayalim ise koşabilmekti. Koştuğum ilk an kendime şunu söyledim. Başardım. Bir zamanlar başkalarının yardımı olmadan dört duvar arasından çıkamayan ben, Altındağ Halk Eğitimi Merkezi ve hocalarım sayesinde şimdi gitmek istediğim her yere kendim gidebiliyor, gezmek istediğim her yeri kendim gezebiliyorum." diye konuştu. 
 
Bakan Özer de Çelik ile program sonrasında bir süre sohbet ederek kendisini başarılarından dolayı tebrik etti.
 
Hayat Boyu Öğrenme Haftası
2022 yılının ilk 5 ayında hayat boyu öğrenme kurumlarında ücretsiz açılan 73 alandaki 241 bin 355 kursa, 5 milyon 224 bin 297 kursiyer katılım sağladı. Bireysel ve toplumsal gelişimle istihdamı ön plana alarak örgün eğitim dışında kalan öğrenme etkinliklerine katılım kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için haziran ayının ilk haftası, "Hayat Boyu Öğrenme Haftası" olarak kutlanıyor. Bu yıl ikincisi 01-07 Haziran tarihlerinde kutlanacak Hayat Boyu Öğrenme Haftası kapsamında, Türkiye genelinde pek çok etkinlik gerçekleştirilecek.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.